Begynder fuglefotos

Hej alle i derude bag skærmen, jeg har opdateret og ændret denne side 2022-02-13.

Begrundelsen for at jeg begynder på denne blok, er at jeg ikke synes, der eksisterer nogle bøger eller længere artikler om emnet.

Det er i alt tilfælde ikke lykkedes mig at finde det.

Der eksisterer rigtigt meget materiale om at, se og høre fugle, men det er min korte erfaring med fuglefotografi, at en-ting er, at se fugle i en kraftig kikkert.

Noget andet er, at få taget et foto af fuglen, da man er nød til at komme meget tættere på fuglene, for at få et godt foto.

Dertil kommer hele problematikken i forhold til fotos med lys og fokusering på fuglen, ud over at man også er afhængig af at få en lav lukketid.

Du er altid velkommen til at skrive til: contact@hhm-photo.dk hvis du er uenig i noget af det jeg skriver.

Metoder til Fuglefotografi

Jeg vil begynde med at nævne, at som jeg ser det, er der tre overordnede metoder til at tage fuglefotos.

 1. “Snigeren” bevæger sig rundt i landskabet, og tager fotos når der dukker en fugl op.
 2. “Lureren” indretter et skjul, og fotograferer fuglene fra en skjult position.
 3. “Safari typen” fotograferer fra et køretøj, når lejlighed byder sig.

“Snigeren”

Kan generelt ikke komme særligt tæt på fuglene, hvis man ser bort fra menneskevandte fugle i parker, som lever af at blive fodret af mennesker.

Disse menneskevandte fugle er typisk duer, gråspurve, gråænder, knopsvaner, samt flere mågearter.

Se nedenstående fotos af en Gråand fra Nørreskoven.

Gråand 400mm FF ISO 1600 F5,6 på 1/1000 Cropped

Dette foto er taget ved Vejlefjord af en hættemåge fra omkring 5-7 meters afstand.

Hættemåge 400mm FF ISO 6400 F6,3 på 1/4000 Let Cropped

“Snigeren” vil derfor have behov for kraftige telelinser på mindst 300mm, ideelt set nok nærmere 900mm brændvidde.

“Snigeren” han typisk ikke kommer indenfor ca. 10 meters afstand til de vilde fugle i naturen, og ofte ikke meget tættere end 25 til 100meter.

“Lureren”

Kan komme væsentligt tættere på fuglene, idet “Lureren” er skjult enten i et vindue eller i et indrettet skjul i naturen.

Samtidigt kan “Lureren” benytte sig af fodring.

Hvilket kan tiltrække fuglene til et foto optimeret sted, hvor der er meget lys.

“Lureren” kan komme meget tæt på, de fugle der fodres, det er ikke urealistisk, at komme indenfor 3 meter fra skjulet.

Fotoet herunder er taget fra skjul indrettet i drivhus på omkring 4meters afstand, men det har alligevel været nødvendigt at beskære fotoet.

Gråspurv 400mm FF ISO 400 F6,3 på 1/400 Cropped

“Safari fotografen”

Medbringer et kamera i f.eks. bilen, og fotograferer fuglene når lejlighed byder sig, fotos tages inde fra kabinen i bilen og ud gennem et nedrullet vindue.

“Safari fotografen” kan komme ganske tæt (måske helt ind til 5-10m) på en del fugle, idet fuglene ikke anser en bil for at være farlig. Fuglene fortsætter derfor ofte deres søgen efter føde selvom en bil er i nærheden.

Svartbagen på stenen er fotograferet ud af bilvinduet på ca. 10 meters afstand under et ophold på Ibæk Strandvej.

Svartbag 480mm FF Ækvivalent ISO 800 F8 på 1/800 Cropped

“Safari metoden” er en metode, jeg kun vil anbefale at benytte, hvis man alligevel kører rundt i landskabet. F.eks. på vej til og fra arbejde på mindre befærdede veje, hvor det er muligt at komme til at stoppe, uden at genere trafikken og skabe farlige situationer.

Jeg viser her, endnu et fotos taget fra bilen under et stop den 2022-02-07 i kraftigt lys midt på dagen ved Haraldskær, anslået afstand til svanerne var omkring 30meter.

Sangsvane 960mm FF Ækvivalent ISO 1600 F6,3 på 1/8000 Cropped

Fotoet af svanerne er taget med et 24megapixel kamera og en 600 mm Sigma zoom linse. (960mm omregnet efter det gamle 35mm filmformat) lukketid 1/8000sekund og ISO værdi 1600. Fotoet er beskåret en del. (Cropped)

Jeg har indsat dette foto for at illustrere, hvor svært det er, at komme meget tæt på vilde fugle.

Jeg benytter alle tre metoder, men benytter mest “Snigeren,” da jeg egentligt kastede mig ud i fugle fotografering, i forbindelse med, at jeg trænger til motion.

Så de fleste af mine fotos bliver taget, når jeg er ude på en gå tur.

Så af og til støder jeg så på en god mulighed, for at tage et billede af en eller flere fugle.

Foto Teknik

Hvis du vil starte med at fotografere fugle, er det min erfaring at man skal bruge fotoudstyr der giver en brændvidde på mindst 400mm inklusiv Crop faktor.

Der er tre overordnede grupper af kameraer:

Full Frame

Full Frame spejlrefleks kameraer med en sensor på 35x24mm der i størrelse svarer til de gamle 35mm film, og hvor du kan udskifte objektivet.

APSC kameraer

APS-C Spejlrefleks kameraer med en sensor på ca. 24x16mm, og hvor du også kan udskifte objektivet. Disse kameraer er typisk markant biligere, sammenlignet med Full frame kameraerne, desuden er objektiverne også meget billigere, da der er meget mindre glas i disse objektiver.

Man kan som regel benytte Full Frame objektiver på APS-C kameraer, det er dog nogen gange nødvendigt med en adaptor.

Der er spejlfri kamera pendanter (med elektronisk søger,) der i funktion svarer til ovenstående kamera typer, F.eks Canons R serie (Full frame og EOS -M serie (APS-C).

Bridge eller Lommekameraer

Bridge eller lommekameraer med en fast zoom linse, som f.eks Canon PowerShot SX740 HS (35mm-ækvivalent: 24 – 960 mm), eller et Sony DSC-HX99 har en omregnet brændvidde på 24-720mm.

Et Nikon som dette Coolpix P950 har et zoomområde , der svarer til 24-2000mm

Der er forskellige Crop faktorer alt efter hvilket kamera mærke du benytter.

Canon har en faktor på 1,6 Nikon, Sony, Fuji og Pentax har kameraer med en faktor på 1,5. Olympus OM-D-Serie & Panasonic DMC-Serie har en faktor på 2,0 idet sensoren er 18 x12mm.

Lommekameraer har typisk en større Crop faktor sammenlignet med spejlrefleks kameraer. Startende ved en faktor 2,7 for de kameraer, der har en såkaldt 1″ sensor: F.eks Sony RX 100 serien, eller Panasonic Lumix DMC/TZ, disse har en sensor størrelse på 13x9mm.

Mobiltelefoner og mindre kompaktkameraer (lomme) har typisk en såkaldt 1/2.3”-sensor.

Sensor størrelser

Sensoren fylder omkring 6,17 x 4,55 mm, og klemmer man fx 20 mio. pixels ned på denne størrelse, er hver enkelt pixel ekstremt lille. Dette medfører selvfølgeligt, at den mængde lys der rammer en pixel bliver ca. 1/30 del af et 35mm pixel.

Mobilproducenterne er derfor blevet ekstremt dygtige til, at kompensere for den lille mængde lys pr pixel. Derfor kan man i dag købe mobil telefoner med 108 megapixel kameraer indbygget i denne lille sensor.

Dette er næsten det dobbelte af den mængde pixels der er i de højest opløsende Full Frame kamerahuse.

Og det er 3 til 4 gange så meget som i de fleste APSC kameraer.

Forskellige sensor størrelser

Foto udstyr til fuglefotografen

Hvis du vil starte med at fotografere fugle, er det min erfaring, at man skal bruge fotoudstyr, der giver en brændvidde på mindst 400mm inklusiv Crop faktor og helst op mod 1000mm.

Afhængigt af hvordan du planlægger at fotografere fugle, og om du er “Snigeren”, “Lureren”, eller “Safari” typen, vil der være mindre forskelle i dit valg af udstyr.

Når du vælger udstyr, bør du altid tænke på vægten af udstyret, hvis du har tænkt dig at bære det over længere strækninger.

“Snigeren:” Det er selvfølgeligt klart at, hvis du skal bære dit udstyr over en længere strækning, betyder vægten af udstyret meget. Ikke mindst betyder rygsæk og bærestrop til kameraet meget.

Hvis dit skjul ligger, så du har en længer march derhen, betyder vægten af dit udstyr en del, men du kan være villig til at gå på kompromis med vægten af udstyret. Da du har planer om at opholde dig i længere tid i skjulet.

Hvis du hovedsageligt kun fotograferer fra en bil “Safari type”, eller lige rundt om denne. Eller hvis du kan køre tæt på et skjul, betyder vægten af stativ og kamera ikke meget. Bortset fra at det er svært at holde et kamera med en tung linse stille.

Vægt af udstyr

Du skal huske at et digitalt SLR eller Spejlløst kamera med et 400-600mm objektiv vejer 3-4kg. Hvis du har nogle af de meget lys stærke professionelle objektiver, kan de alene hurtigt veje over 5kg.

The Green Gigant fra Sigma vejer f.eks 32kg! og koster over 140.000kr.

Typisk vil dit udstyr med en let fotorygsæk, kamera+objektiv samt stativ, kikkert, etc. veje op mod 10 til 15kg. Det er derfor vigtigt at finde en rygsæk der sidder godt på ryggen af dig.

Udstyr til fuglefotografen:

 1. Kamera med en hurtig billedfrekvens gerne over 6 fotos pr sekund, og som kan optage i RAW opløsning skal helst være over 20MP*.
 2. Tele objektiv med lang brændvidde over 400mm. (Lureren kan måske klare sig med et 200mm objektiv + Cropfaktor = 320mm**)
 3. En god fotorygsæk (med regn overtræk) der kan indeholde dit kamera + objektiv(er) kikkert og en ekstra trøje eller et regnslag. Desuden skal der være mulighed for at bære et stativ på rygsækken.
 4. En behagelig skulder rem til at bære kameraet i, f.eks Sun-Sniper eller Black-Rapid leverer begge brede polstrede skulderremme.
 5. Et let monopod eller tripod stativ hvis du er “Sniger”
 6. “Lureren” kan benytte et stabilt treben stativ, gerne med et Gimball head for hurtig reaktion.
 7. Kikkert f.eks. 8×42 . en kraftigere kikkert kan være en fordel, men vejer mere og er sværere at holde stille.
 8. Lydløs og diskret beklædning.***
 9. Foto redigeringsprogram og >16GB RAM i din PC.
 10. Fuglebog til arts bestemmelse af dine fotos.

Noter

* Det er en fordel med en højere opløsning, da det øger dine muligheder for at beskære dine fotos.

* Jeg anbefaler at man altid fotograferer fugle i RAW formatet. Da man så har bedre muligheder for, at trække under og overeksponerede detaljer ud af fotoet under den efterfølgende redigering.

* Downside er at en høj opløsning, giver mindre pixels og derved mindre lysfølsomhed (= mere ISO støj)

**Et kamera med APSC sensor giver fordele i forhold til, at de virker 50% forstørrende. Det vil sige at brændvidden på din linse forøges fra f.eks. 200mm til 300mm. (Fuglene fylder mere på din sensor).

**Ulempen er at de enkelte pixel er mindre, og dermed ikke opsamler så meget lys pr enhed.

**Et Full Frame (FF) kamera vil derfor normalt være bedre til højere ISO værdier f.eks i en skov.

**Et APSC kamera vil derfor være at foretrække til f.eks. søfugle, da der er mere lys her.

**Hvis småfugle skal fylde næsten hele fotoet, skal der være indrettet en foderplads meget tæt på skjulet, det vil sige inden for 2-3 meters afstand. I sær hvis du vil fotografere spurve og mejser så de fylder hele sensoren.

**Ovenstående giver så nye udfordringer med at undgå at skræmme fuglene, med click fra kameraet og bevægelse. Klik delen kan på en del fotos undgås ved at benytte “stille mode”.

***Jeg ved ikke om det er en fordel at bære camouflage tøj, eller tøj der er i dæmpede farver, men det skader ikke.

***Hvem ved, måske kan man snyde fuglene, ved at iklæde sig farverigt cykeltøj eller andet fritidstøj fuglene ikke forbinder med en risiko?

***Desværre er det ikke særligt varmt at sidde stille i cykeltøj, så det er nok ikke den bedste ide.

Kamera og objektiv producenter

Som nogle læsere måske har gættet, benytter jeg Canon kameraer til mine fuglefotos.

Jeg har i øjeblikket et Canon 80D APSC og et 5D Full Frame kamerahus.

At jeg da jeg begyndte at fotografere valgte Canon, er nok tilfældigt. Valget blev afgjort af, at jeg fandt et godt tilbud på Canon, da jeg købte mit første digitale SLR kamera.

Jeg havde også haft et analogt Canon TX spejlrefleks kamera, som gjorde god tjeneste i 20år fra midt i halvfjerdserne.

Fordelene ved at benytte Canon, Nikon og Sony er, at der er en god del muligheder for, at købe brugt udstyr.

Der findes desuden en masse virkeligt gode objektiver fra Sigma og Tamron til disse tre mærker, der ofte er prissat en del lavere, end det tilsvarende udstyr fra kamera producenterne.

Udvalget af brugte objektiver er en del mindre for Panasonic, Olympus, Sigma, Fuji og Leica her i Danmark.

Der findes dog også en del Sigma, Tamron og Zeiss objektiver til disse producenters kameraer.

Desuden er der et samarbejde mellem nogle af disse mindre producenter om en fælles bajonet, således at objektivet kan benyttes til flere producenters kameraer.

God fornøjelse HHM.